Skórovací systémy v intenzivní péči - Sedláková, Renata (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem této bakalářské práce je zmapování použití skórovacích systémů v intenzivní péči. Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí. Teoretická část se zabývá ošetřovatelstvím v intenzivní péči, potřebám pacienta, skórovacím systémům a měřícím technikám používaných v ošetřovatelské péči. V praktické části práce sleduje dva cíle a rozpracovává tři hypotézy. Prvním cílem bylo zmapovat používání skórovacích systémů v intenzivní péči potřebných pro ošetřovatelskou péči. Druhým cílem bylo zjistit, zda sestry umí používat měřící a hodnotící techniky v ošetřovatelské praxi intenzivní péče. První hypotéza byla založena na předpokladu, že sestry používají skórovací systémy v intenzivní péči. Druhá hypotéza byla založena na předpokladu, že sestry znají význam skórovacích systémů používaných v intenzivní péči. Třetí hypotéza předpokládá, že měřící a hodnotící techniky, používané v intenzivní péči, pomáhají sestrám v ošetřovatelské péči o pacienta. Pro účely tohoto výzkumu, který byl uskutečněn v únoru a březnu 2011, byla použita kvantitativní metoda pomocí dotazníkového šetření. Anonymní dotazník byl sestaven z dvaceti čtyř otázek a dvaceti šesti podotázek a byl rozdán sestrám intenzivní péče Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze 10. Výsledná data jsou zpracována do přehledných grafů. Diskuze je konfrontována s odbornou literaturou a s odbornými články. V závěrečné části práce jsou uvedeny výsledky výzkumného šetření a potvrzení či vyvrácení stanovených hypotéz.
Scóre Systems in Intensive Care
Keywords: Skórovací systémy Hodnotící škály a měřící techniky Ošetřovatelský proces Sestra Pacient Jednotka intenzivní péče (JIP); Score Systems Evalution and measurement Techniques Nursing Process Nurse Patient Intensive Care Unit