Ochrana spotřebitele - Fojtová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem diplomové práce je seznámit čtenáře se stručnou historií vývoje bankovnictví. Charakterizovat spotřebitelské úvěry a instituce poskytující tyto úvěry, přiblížit právní úpravu v České republice a nastínit nejdůležitější zákony. Avšak hlavním cílem této diplomové práce je zanalyzovat zadlužování domácností a spotřebitelské úvěry a jejich vývoj na finančním trhu. Dále zhodnotit vývoj a současný stav bankovních a nebankovních spotřebitelských úvěrů a jejich vliv na počet insolvenčních návrhů fyzických osob. Provést tři analýzy obecnou a podrobnější analýzu bankovních a nebankovních institucí a analýzu profilu dlužníka. Závěrem práce porovnat a zhodnotit tyto prováděné analýzy.
Consumer protection
Keywords: spotřebitel; dlužník; spotřebitelský úvěr; bankovní a nebankovní instituce; věřitel; závazek; consumer; debtor; consumer loan; banking and non-banking institutions; creditor; obligation