Opuštěný prostor. Série nástěnných maleb v prostředí městské periferie. - Malák, Martin (Jihočeská univerzita, 2010)
V této teoreticko-prakticky zaměřené diplomové práci se zabývám problematikou opuštěného prostoru a jeho potenciálem pro vlastní výtvarnou tvorbu. Nejprve se pokouším nastínit moderní aspekty v umění ve vztahu k periferní tvorbě. Zaměřuji se na výrazný fenomén graffiti a jeho úlohu v rámci kulturního vývoje moderní společnosti. V této souvislosti se snažím charakterizovat fenomén místa a prostoru. Následně se věnuji významu periferie z pohledu psychologie životního prostředí. Po té provádím kritickou reflexi fragmentů teoretických poznatků a nová zjištění uplatňuji v rámci řešení daného výtvarného problému. V praktické části práce vytvářím triptych nástěnných maleb v prostředí městské periferie na téma opuštěného prostoru a následně provádím jejich interpretaci.
An abandoned site (A serie of wall paintings in the environs of an urban outskirts)
Keywords: alfa; architektura; experiment; graffiti; kultura; malba; omega; opuštěný; periferie; prostor; prostředí; psychologie; sociální; symbol; teritorium; umění; zeď; abandoned; alfa; architecture; art; culture; environment; experiment; graffiti; omega; outskirts; painting; psychology; social; space; symbol; territory; wall