Metriky rychlosti načítání a vykreslování webu - Písař, Jakub (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem bakalářské práce je popsat a zpracovat problematiku metrik rychlosti načítání a vykreslování webu. Metriky měří například čas odezvy serveru, první vykreslení obsahu či první možnou interakci uživatele. Díky jejich pravidelnému měření a vhodné optimalizaci na základě získaných výsledků se zlepší nejen efektivita a návštěvnost webu, ale i uživatelský prožitek z návštěvy. Teoretická část práce je zaměřena na události vznikající při vykreslování stránky, na jednotlivé metriky, jejich váhu v měření, důvody, proč se jim věnovat, jak je získávat a nejdůležitější nástroje, jimiž se měří. V praktické části provádím testy známých webů, srovnávám výsledky z více nástrojů a popisuji nejčastější chyby, které způsobují pomalé načítání. Na základě tohoto průzkumu jsem vytvořil vlastní vzorový web s ideálním nastavením sledovaných parametrů. Součástí praktické části je analýza odborné veřejnosti o používání optimalizačních technik formou online dotazníku.
Web performance and speed metrics
Keywords: Webové metriky; rychlost načítání a vykreslování; Lighthouse; PageSpeed Insights; SpeedCurve; tvorba webu; optimalizace; Web metrics; web performance and speed; Lighthouse; PageSpeed Insights; SpeedCurve; web development; optimalization