Kontinuita v péči o rizikové novorozence - Duchková, Marcela (Jihočeská univerzita, 2017)
Neonatologie je obor medicíny, který v posledních dvaceti letech prošel obrovským vývojem. V souvislosti s posouváním hranic možností se stále více řeší etické problémy a kvalita života zachráněných dětí. Dnes je již zřejmé, že děti, které byly v perinatálním období ohroženy, vyžadují další sledování vývoje a zdravotního stavu mnoha odborníky, někdy i řadu let. V ideálním případě tato péče plynule navazuje na péči nemocniční. Cílem práce bylo ověřit, jak kontinuita v péči o rizikové novorozence vypadá v praxi. Diplomová práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá diferenciací péče o novorozence, která je ustanovena ve Věstníku MZ ČR, definuje jednotlivé kategorie novorozenců a objasňuje základní pojmy, týkající se specifické problematiky rizikových novorozenců. Jsou zmíněny i zahraniční zkušenosti s poskytováním péče dětem v nemocnici a následně se zajištěním péče po propuštění do domácího ošetřování. Empirická část práce byla vytvořena na podkladě kvalitativního výzkumného šetření, které mělo tři cíle. Prvním cílem bylo zmapovat, jaká péče je poskytována rizikovým novorozencům na jednotce intenzivní a resuscitační péče (JIRP) ve Fakultní nemocnici Plzeň a kdo ji poskytuje. Dalším cílem bylo zjistit, jak rodiče vnímali svoji úlohu v době hospitalizace a jak byli edukováni a zapojováni do péče. Posledním cílem bylo zmapovat, jak jim vyhovoval systém sledování v Centru vývojové péče. Výzkumným šetřením bylo zjištěno, že respondentky hodnotily kladně především komplexnost péče poskytované v CVP. Tato péče pro ně byla dostačující, přínosná a motivující. Kontinuity v péči bylo z pohledu respondentek dosaženo. Výsledky empirické části práce budou prezentovány na semináři perinatologického centra.
Continuity in the care of newborns at risk
Keywords: rizikový novorozenec; kontinuita; péče; rodiče; edukace; high-risk newborns; continuity; care; parents; education