Etické aspekty umělého ukončení těhotenství v souvislostech - Drevianková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce je rozdělena do dvou hlavních částí. První část informuje o tématu interrupcí z pohledu medicínského, embryologického a sociologicko- společenského; odkazuje na související články, průzkumy veřejného mínění a některá statistická data. V této části jsou rozebírána následující témata: definice pojmu interrupce, používané metody potratu, rizika spojená s potratem, předcházení interrupcím, rizika spojená s těhotenstvím, náhlá smrt ženy v těhotenství, při porodu a v šestinedělí, proč ženy odmítají mateřství, prenatální vývoj člověka. Ve druhé části práce jsou představeny některé etické diskuse, které v souvislosti s potraty probíhaly v minulosti nebo stále ještě probíhají. Jednotlivé kapitoly obsahují tato témata: dva hlavní tábory v potratové diskusi, oscilující přístupy mezi hnutím pro volbu a hnutím pro život, hledání vývojové hranice, stanoviska náboženství (židovského, římskokatolického, protestantského), asentistický pohled, další etické principy. V závěru je poukázáno na možnost zlepšení celospolečenského problému interrupcí kvalitní výchovou ve školách, zřízením husté sítě poradenských zařízení zaměřených na pomoc těhotným ženám zvažujícím interrupci ze sociálních důvodů a správně cílené finanční pomoci rodinám s dětmi a osamělým rodičům s dětmi.
Abortion - the ethical point of view in connections
Keywords: umělé ukončení těhotenství; potrat; interrupce; právo na {\clqq}volbu``; právo na {\clqq}život``; etické hledisko; morální ospravedlnění; počátek života od početí; počátek života od narození; pointerrupční syndrom (PAS); miscarriage; abortion; interruption; right to independent choice; life right; perspective of ethics; moral justification; beginning of life from conception; beginning of life from birth; Post-Abortion-Syndrom (PAS)