Spolupráce sester s vybranými podpůrnými skupinami - Schrimpfová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce byla zaměřena na spolupráci sester s vybranými podpůrnými skupinami. Byly stanoveny 4 cíle. Cíl 1: Zjistit informovanost sester o podpůrných skupinách. Cíl 2: Zjistit, zda sestry spolupracují s podpůrnými skupinami. Cíl 3: Poukázat na spolupráci sester a podpůrných skupin. Cíl 4: Zjistit pohled zástupců vybraných podpůrných skupin na spolupráci se sestrami. Ke sběru dat bylo zvoleno kvantitativně kvalitativní šetření. Kvantitativní šetření bylo provedeno metodou dotazování, technikou dotazníku. Kvalitativní šetření proběhlo prostřednictvím metody dotazování, technikou nestandardizovaného rozhovoru. Byly stanoveny 2 hypotézy a 2 výzkumné otázky. Hypotéza 1: Sestry jsou informovány o existenci podpůrných skupin, byla potvrzena. Hypotéza 2: Sestry spolupracují s podpůrnými skupinami, nebyla potvrzena. Výzkumná otázka 1: Jak vnímají zástupci vybraných podpůrných skupin současnou spolupráci se sestrami? Odpověď: Spolupráce sester s podpůrnými skupinami se liší dle podpůrné skupiny. Zástupci Svazu diabetiků ČR Územní organizace Plzeň svoji spolupráci se sestrami hodnotí jako ideální. Sestry pro svaz přednáší, vedou besedy, účastní se schůzí, kde zájemcům měří krevní tlak, glykemii, cholesterol. Dále se podílejí na fungování Diaklubu, účastní se edukačně ? rekondičních pobytů, nabízejí nemocným kontakty na svaz diabetiků, Diaklub, předávají informační materiály. Zástupci Sdružení pacientek s nádorovým onemocněním prsu ? MAMMA HELP CENTRUM Plzeň uvádějí, že s nimi sestry nespolupracují vůbec. Zástupci Sdružení stomiků ILCO Tábor poukazují na skutečnost, že s nimi spolupracuje pouze stomická sestra, která nemocným poskytuje kontakty, přednáší v klubu stomiků, zajišťuje a předává nemocným kompenzační pomůcky, vede besedy. Výzkumná otázka 2: Jakou představu mají zástupci vybraných podpůrných skupin o možnostech další spolupráce se sestrami? Odpověď: Zástupci Svazu diabetiků ČR Územní organizace Plzeň by svoji současnou spolupráci neměnili. Zástupci MAMMA HELP CENTRA Plzeň uvedli, že sestry by měly poskytovat kontakty a informace o sdružení, měly by projevit zájem o činnost sdružení, navštěvovat jej, provádět zde přednášky pro nemocné, účastnit se akcí pořádaných sdružením. Zástupci Sdružení stomiků ILCO Tábor uvedli, že sestry by měly nemocným poskytovat informace o sdružení, měly by projevit zájem o činnost sdružení, účastnit se pořádaných akcí, více se angažovat. Doporučením pro praxi je vytvoření informačního letáku se seznamem pacientských organizací, při kterých fungují podpůrné skupiny a tento leták poskytnout nemocničním zařízením Nemocnice České Budějovice, a.s. a Fakultní nemocnici Plzeň. Další možností využití získaných informací by mohlo být uskutečnění semináře pro sestry v rámci celoživotního vzdělávání.
Co-operation of Nurses with Selected Support Groups
Keywords: Komunikace; Komunita; Nemoc; Pacientské organizace; Podpůrná skupina; Sestra; Communication; Community; Illness / sickness / disease; Patients? organisations; Support group; A nurse