Příprava rekombinantního inhibitoru serinových proteáz z klíštěte Ixodes ricinus - Vlnová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2012)
Inhibitory serinových proteáz klíšťat mohou být díky jejich vlastnostem a funkcím vhodnými kandidáty na vakcínu proti klíšťatům. Cílem této práce bylo připravit rekombinantní inhibitor serinových proteáz z klíštěte Ixodes ricinus v bakulovirovém expresním systému. Pro tento účel byly vybrány dva proteiny z nadrodiny serpinů a transformovány do plazmidů. Jeden rekombinantní protein byl exprimován v bakulovirovém expresním systému, následně byl přečištěn a byla provedena jeho biochemická analýza.
Preparation of recombinant inhibitor of serine proteases from the tick Ixodes ricinus
Keywords: klíště; Ixodes ricinus; serpin; rekombinantní protein; Kopecký; Salát; Chmelař; Pokorná; tick; Ixodes ricinus; serpin; recombinant protein; Kopecky; Salat; Chmelar; Pokorna