Charitativní, sociální a zdravotní činnost řeholnic v době komunismu na příkladu kongregace Školských sester III. řeholního řádu sv. Františka - Vlasáková, Hana (Jihočeská univerzita, 2008)
Teoretická část diplomové práce se zabývá popisem situace řeholních řádů a kongregací za doby komunismu, především v letech 1948 až 1950, základních charkteristikou, konstitucí a charismatem kongregace Školských sester III. řeholního řádu sv.Františka, činnostmi a působením této kongragce od jejího založení na našem území až do součastnosti a změnou poslání této kongregace za doby komunismu. V praktické části jsem použila kvalitativní výzkum, kde jsem zkoumala, zda změny původního poslání byla pro kongragci OSF v době komunismu vnucená charita, jaký přínos měla totatlitní zkušenost kongregace OSF pro součastno a budoucnost.
Charitable, Social and Medical Friar Activities of Nuns at the Time of Communism. On Oxample of Congregation School's Nuns in III. Friar Order of St. Francis
Keywords: sociální a charitativní práce; ženské řehole; ženské kongregace; Kongregace Školských sester III. řeholního řádu sv.Františka; charita za komunismu; pronásledování ženských řeholi; social and charitable activity; women s friar; women s congregation; congregation of School s nuns III. friar order of St. Francis; charity at the time of communism; pursuit of women s friar