Prevence záškoláctví na druhém stupni základních škol - Kráčmarová, Martina (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce s názvem "Prevence záškoláctví na druhém stupni základních škol" se zabývá tématikou záškoláctví zejména v souvislosti s preventivním působením. Cílem práce je zmapování možností primární a sekundární prevence a navrhnout, jak při ní mohou být využity volnočasové aktivity. Úvodní kapitoly se věnují vymezení pojmu a charakteristikou záškoláctví. Součástí je i definování vnějších a vnitřních příčin záškoláctví, jako důležitá část pochopení vhodného preventivního přístupu. Následující kapitoly navazují na příčiny záškoláctví a nabízí různé varianty prevence ve škole a v rodině. Téma je uzavřeno kapitolou propojující problematiku záškoláctví s nabídkou alternativ preventivního působení v rámci institucionalizovaných volnočasových aktivit.
Truancy Prevention in Secondary Schools
Keywords: záškoláctví; vnější příčiny; vnitřní příčiny; prevence ve volném čase; prevence v rodině; prevence ve škole; učitel; školní metodik prevence sociálně patologických jevů; výchovný poradce; školní psycholog; speciální pedagog; truancy; external causes; internal causes; prevention in leisure time; prevention in family; prevention in school; teacher; school methodologist of prevention of social pathologic phenomena; advisor of education; school psychologist; a special educational needs teacher