Structural and functional characterization of giant plant Ogre-like retrotransposons - Steinbauerová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
Ogre elementy představují zvláštní skupinu rostlinných Ty3/gypsy LTR retrotranspozónů. Jejich charakteristickým rysem je přítomnost nadbytečného ORF s neznámou funkcí a nekódující sekvence nacházející se mezi proteázou a reverzní transkriptázou. Tato práce analyzuje sestřih této nekódující sekvence a zároveň se zabývá studiem nadbytečného ORF nejen u Ogre retrotranspozónů, ale i u celé skupiny Ty3/gypsy elementů.
Structural and functional characterization of giant plant Ogre-like retrotransposons
Keywords: LTR retrotranspozóny; rostlinný genom; gag-pol; transkripce; sestřih; nadbytečný ORF; LTR retrotransposons; plant genome; gag-pol; transcription; splicing; additional ORFs