Sezónní změny v užitkovosti a plodnosti krav v souvislosti s teplotními a vlhkostními poměry prostředí - Ťoupalová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2014)
Vysoká úroveň plodnosti a mléčné užitkovosti patří mezi hlavní předpoklady rentability podniku. Jestliže nejsou plně zajištěny všechny životní potřeby dojnic, nelze očekávat příznivé výsledky. Lidský faktor má v zajišťování potřeb dojnic nejdůležitější a nezastupitelnou roli, především v oblasti odpovídající výživy i správné technice krmení a ošetřování svěřených zvířat. Na plodnost a mléčnou užitkovost má vliv ale celá řada dalších faktorů, z nichž naším úkolem bylo vyhodnotit sezónní vliv teploty a relativní vlhkosti. Průměrná dojivost ve stádě holštýnských krav dosáhla 6 254 kg mléka za normovanou laktaci 305 dní. Průměrný denní nádoj přepočtený na normovanou laktaci činil 20,5 litru. Nejvyšších hodnot dosahovala průměrná denní dojivost na jaře 22,09 litrů mléka za laktaci. Velký propad byl zaznamenán v létě, průměrný denní nádoj činil pouhých 16,96 litrů mléka za laktaci. Pomocí ANOVA testu byl zjištěn statisticky významný rozdíl na hladině významnosti P<0,05 mezi jaro a léto, mezi jaro a zima, mezi léto a podzim a mezi léto a zima. Provedená regresní analýza potvrdila pokles průměrné denní dojivosti v závislosti na zvyšujících se teplotách uvnitř stáje. Nejvyšší počet krav při průměrné denní užitkovosti kolem 20 23 litrů mléka tohoto výkonu dosahoval při 10 12 °C. Optimální teplotní mez překročila dolní hranici 28 x a horní hranici 247 x. Teplota nad 20 °C byla překročena 104 x. Optimální hladina relativní vlhkosti překočila horní mez 211 x. Průměrné mezidobí ve stádě dosáhlo 419 dní, SP 127 dní a inseminační interval 78 dní, u více jak 50 % krav byla úroveň plodnosti vyhodnocena jako špatná. Podle výsledků ultrasonografickcýh vyšetření březla každá 3. - 4. kráva, což je nedostačující. V případě reprodukčních vad byla nejvyšší četnost zaznamenána u přebíhání a ovariálních cyst. Vliv ročního období, respektive teplot na plodnostní ukazatele a výskyt vad nebyl prokázán. Špatná úroveň plodnosti měla v rámci roku kontinuální průběh.
Season changes in milk efficiency and fertility of the cows in relation to the temperature and humidity environment conditions
Keywords: mléčná užitkovost; plodnost; teplota; relativní vlhkost; roční období; milk efficiency; fertility; temperature; relative humidity; season