Využití obrazů měsíců Josefa Lady k rozvoji dovednosti slovního popisu u předškolních dětí - Nováková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá zjištěním pokroků dětí v popisu obrazů měsíců Josefa Lady. Práce poukazuje na možnost rozvoje dovedností předškolních dětí samostatně popsat obrázek. V teoretické části je charakterizován vývoj monologického verbálního projevu u dětí do konce předškolního věku, možnosti rozvoje samostatného souvislého vyjadřování v předškolním věku, systematický rozvoj popisu obrázku, diagnostika monologického verbálního projevu v tomto věku a charakteristika obrazů měsíců Josefa Lady. V praktické části je za pomoci obrazů 12 měsíců Josefa Lady testována slovní dovednost. Úkolem je popsat dané obrazy. Testování probíhá se dvěma skupinami předškolních dětí a zjišťuje se úroveň dovednosti popisu. S jednou vybranou skupinou bude následně tato dovednost soustavně rozvíjena. V závěru práce jsou představeny výsledky šetření. Jsou zjištěny změny u dětí v dovednostech popisu obrázku po rozvíjejícím programu a také sledovány odlišnosti popisu obrázku mezi dvěma skupinami dětí.
Use of Josef Lada´s pictures of months for developing the skill of a verbal describing with preschool children.
Keywords: Předškolní věk; řeč; popis obrázku; Josef Lada; mateřská škola; pre-school children; speech; picture description; Josef Lada; kindergarten