Jižanská gotika a mužské postavy v románech Cormaca McCarthyho Vnější tma a Dítě Boží - Kovářová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá mužskými protagonisty dvou raných románů Cormaca McCarthyho Vnější tma a Dítě Boží. Oba romány jsou spojovány s jižanskou gotikou, a proto je první část věnována její krátké charakteristice a souvislosti s McCarthyho dílem. Následují prvky společné oběma postavám: jejich vykořenění ze společnosti, předurčenost, otázka morální, zobrazování tabu, grotesknost a souvislost s tématem mýtu. Poslední dvě kapitoly se věnují specifikům obou postav. Kapitola o Cullovi Holmeovi se zabývá biblickými aluzemi, tématem viny a trestu a motivem slepoty. Poslední kapitola je věnována Lesteru Ballardovi, jeho srovnání s historickými událostmi, které sloužily jako zdroj inspirace, a přeměně z dítěte božího v boha vlastního světa.
Southern Gothic and Male Protagonists in Cormac McCarthy's Novels Outer Dark and Child of God
Keywords: Cormac McCarthy; Vnější tma; Dítě Boží; jižanská gotika; Culla Holme; Lester Ballard; Cormac McCarthy; Outer Dark; Child of God; Southern Gothic; Culla Holme; Lester Ballard