Zvěstování evangelijní spásy v našem současném / dnešním vězeňském prostředí - Přibyl, Pavel (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá popisem skutečností a činností spojených se zvěstováním evangelia ve vězeňském prostředí. Poukazuje na historický vývoj penitenciaristiky od prvopočátků vězeňství až do současné doby. Popisuje způsoby poskytování duchovní služby v dnešním vězeňském prostředí, činnost sdružení Vězeňské duchovenské péče (VDP) a Vězeňské duchovní služby (VDS). Zpřehledňuje vzájemné vztahy mezi těmito organizacemi a Vězeňskou službou České republiky, zároveň předkládá zákonné normy, které upravují poskytování duchovenské služby ve věznicích na území České republiky. Podává ucelený pohled na činnost vězeňského kaplana a seznamuje čtenáře s jeho kompetencemi. Výzkumná část je zaměřena na zjištění, jaké nejzávažnější aktuální problémy doprovázejí proces evangelizace v současném českém vězeňském prostředí a jaká řešení stávajících problémů navrhují zainteresovaní odborníci.
Annunciation of the Gospel salvation in our recent/present prison environment
Keywords: adjustace; duchovní služba; penelogie; penitenciaristika; pokání; prizonizace; trest; vězeň; věznice; vazební věznice; vězeňský kaplan; Vězeňská duchovní služba; Vězeňská duchovenská péče; vina; alignment; religious service; penology; penitentiary; repentance; prisonitation; punishment; prisoner; prison; remand prison; prison chaplain; Prison Religious Service; Prison Religious Care; guilt