Historický vývoj vybraného zámeckého parku a návrh na jeho revitalizaci - Plchová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této diplomové práce je vytvoření návrhu revitalizace vybraného zámeckého parku, kterým je park zámku Hluboká nad Vltavou. V první části je dle dostupné literatury zpracována literární rešerše, která se nejprve zabývá vývojem zahradního umění, oborovou terminologií, ale především obnovou zámeckých parků a zahrad. Následně pojednává o ochraně kulturního dědictví a také o mezinárodních dokumentech a národní legislativě, jenž řeší speciální problematiku péče o historické zahrady a parky. Praktická část zahrnuje historický vývoj zámeckého parku, popis jeho aktuálního stavu včetně inventarizace dřevin, návrh revitalizace s vytvořenou mapou návrhu a harmonogramem prací. V rámci zpracování návrhové části proběhl v území opakovaně terénní průzkum, při kterém byla pořízena fotodokumentace.
Historical development of the selected chateau park and proposal for its revitalization
Keywords: Klíčová slova: zámecké zahrady; krajinářské parky; historické parky; historické zahrady; obnova parků; kulturní památky; Keywords: castle gardens; landscape parks; historical parks; historical gardens; restoration of parks; cultural monuments