Alterační sufixy deminutivní - Šmejkalová, Svatava (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá procesem deminutivní alterace v italštině. Alterací se tvoří deminutiva (zdrobněliny) především od substantiv, ale i do jiných slovních druhů. Jedná se o často používaný prostředek v italštině i v češtině. Práce je rozdělena na dvě části - teoretickou a praktickou. V první části je pomocí odborné literatury vymezen pojem deminutivní alterace a je popsán způsob tvorby deminutiv v italštině. Součástí je i srovnání tvorby v italštině s tvorbou deminutiv v češtině. V druhé části je analyzován slovní vzorek deminutiv. Výzkum je zaměřen na produktivitu sufixů, na povahu bází a na jejich spojování. Je zde popsáno chování sufixů a uvedeny některé příklady použití deminutiv a jejich významů. Cílem práce je zjistit charakteristické vlastnosti a chování deminutivních sufixů a popsat procesy, které se uskutečňují při procesu alterace.
Diminutive suffixes
Keywords: derivace; alterace; deminutiva; slova zdrobnělá; alterační sufixy; sufixace; slovotvorba; derivation; alteration; diminutives; alterative suffixes; suffixation; word formation