Úloha sestry při výživě onkologických pacientů - Kubátová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce: Úloha sestry při výživě onkologických pacientů. Problematika výživy onkologických pacientů je v posledních letech častým diskutovaným a stále aktuálním tématem. Výsledky z průzkumů z posledních let ukazují na vážnost situace a vybízejí k jejímu rychlému řešení. Situace není příznivá, nutriční péče v onkologii je stále podceňována, přestože tvoří významný stavební kámen pro celkovou úspěšnost léčby. Na této problematice mě zaujala naléhavost jejího řešení a zajímalo mě, jakou roli při výživě onkologicky nemocného může mít sestra. Zájem o tuto problematiku byl u mě ještě umocněn dotazy onkologických pacientů z mého okolí a poskytováním nedostatečných informací ve zdravotnických zařízeních. Na základě těchto skutečnosti jsem se rozhodla zabývat problematikou role sestry při výživě onkologického pacienta ve své diplomové práci.
The role of nurse in nutrition for cancer patients
Keywords: Onkologický pacient; sestra; edukace; výživa; uplatnění sestry; Cancer patients; nurse; education; nutrition; employment of nurses