Přímý vliv eutrofizace na mikrobiální procesy v mokřadních půdách s důrazem na cyklus dusíku - Mach, Jiří (Jihočeská univerzita, 2007)
Zvýšený přísun živin mokřadních ekosystémů často vede k jejich eutrofizaci. Tato práce sledovala přímý vliv hnojení na mikrobiální procesy a přeměny dusíku ve třech odlišných půdách. Laboratorní experiment spočíval v jednorázovém přídavku živin (hnojivo NPK), přičemž byly po dobu 21 dnů sledovány změny v C, N, P mikrobiálních biomasách, změny v přeměnách dusíku (nitrifikace, mineralizace N, asimilace N, denitrifikace) a změny v mineralizaci C (půdní respiraci).
Direct effect of eutrophication on microbial processes in wet meadows soils with accent on nitrogen cycle
Keywords: eutrofizace; přímý vliv hnojení; mikrobiální procesy; přeměny dusíku; eutrophication; fertilization; microbial processes; transformations of nitrogen