Flétna, její historie, složení a první hodiny se začátečníkem - Juricová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2009)
Ve své práci se zabývám příčnou flétnou. Jde o práci teoretického charakteru a popisuje historii příčné a zobcové flétny od starověku až po novověk. Dále se pak v práci zabývám popisem a složením příčné flétny, správným nátiskem. Dalším tématem je správné dýchání při hře a vhodná dechová cvičení. Důležitým tématem, je správný postoj, držení a ošetření flétny. Také v této práci popisuji hlavní prvky hudebního nadání, a speciální dispozice potřebné pro hraní na příčnou flétnu. Dále pak popisuji a zároveň srovnávám Německou, Francouzskou a Českou metodu škol k přístupu výuky hry na flétnu. V poslední části se věnuji samotnému vyučování. Popisuji zde, jak by mohly vypadat první hodiny s naprostým začátečníkem, který si zvolil hrát na příčnou flétnu.
The Flute, Its History, Structure and First Lessons with Beginners
Keywords: příčná flétna; zobcová flétna; historie flétny; J. J. Quantz; T. Böhm; složení flétny; tvoření tónu; dechová cvičení; držení flétny; hudební nadání; speciální dispozice pro hru na flétnu; srovnávání metod škol hry na flétnu; Transverse flute; Recorder; history of the flute; J. J. Quantz; T. Böhm; the structure of the flute; creation of the tone; breathing exercises; holding of the flute; music talent; special disposition to lay the flute; comparison of the schools{\crq} methods to play the flute.45