Stravovací zvyklosti u fitness cvičenců - Brožová, Jana (Jihočeská univerzita, 2023)
Ve své bakalářské práci jsem se zabývala stravovacími zvyklostmi u fitness cvičenců. Hlavním cílem práce bylo zjistit, jak se fitness cvičenci stravují a zda si respondenti umí správně nakombinovat výživu s jejich fyzickou aktivitou. V teoretické části se zabývám výživou obecně, vysvětlením makroživin a vysvětluji pojem fitness. Cvičení ve fitness centrech je v dnešní době velmi oblíbené, v souvislosti s tím můžeme řešit stravu a vhodně to kombinovat. V mé práci poskytuji informace, proč je strava při trénincích důležitá. Stanovila jsem si za cíl zjistit, jak se fitness cvičenci stravují a jak kombinují trénink s výživou. Pro výzkum byla použita kvantitativní metoda formou dotazníku. Výzkumný soubor tvořili respondenti ve věku 20-30 let. Dotazník vyplnilo 111 lidí, z nichž jsem náhodně vylosovala 8 respondentů. Ti mi následně zapsali své týdenní jídelníčky, jež jsem pak hodnotila, zda odpovídají jejich potřebám (např. redukce hmotnosti, přibírání svalové hmoty, zlepšení fyzické kondice atd.). Zjistila jsem, že respondenti dbají na dostatek nezpracovaných potravin, a hodnotím kladně, že strava respondentů je kvalitní, zařazují výběr kvalitních tuků i dostatek vlákniny, ale naopak jsem také zjistila, že v jídelníčcích je nedostatek energie. Je zřejmé, že ten, kdo se fitness cvičení věnuje pravidelně, dbá na stravu, ale pro možnost zobecnění, jestli je tomu skutečně tak, by bylo potřeba větší skupiny lidí a delší doby zkoumání. K sepsání práce byla použita odborná literatura v knižní podobě, ale také odborné internetové zdroje, které jsou uvedeny níže.
Dietary habits of fitness practitioners
Keywords: Zdravá výživa; makroživiny; výživa sportovců; fitness; suplementace; Healthy nutrition; macronutrients; nutrition of sportsmen; fitness; supplementation