Umístění dítěte mimo rodinu - Dejmková, Alena (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá příčinami umístění dítěte mimo rodinu a dopady způsobu rodičovské péče na vývoj a chování dítěte. Teoretická část popisuje rodinu, její funkce a typy, styly výchovy. Následuje charakteristika nejvýznamnějších vývojových období dítěte se zaměřením na patologické jevy v rodině. Výzkumná část obsahuje analýzu úředních dokumentů vedených na oddělení sociálně právní ochrany dětí a mládeže Městského úřadu v Prachaticích o rodinách dětí umístěných mimo rodinu. Zkoumané rodiny byly zařazeny podle stanovené typologie, byl zjištěn důvod umístění dítěte mimo rodinu a dopady způsobu rodičovské péče na vývoj a chování dítěte. Pozornost byla věnována i rizikovým faktorům ovlivňující kvalitu rodičovství.
Place the child out of family
Keywords: Rodina; funkce rodiny; typologie rodiny; styly výchovy; potřeby a vývoj dítěte; patologie rodiny; příčiny umístění dítěte mimo rodinu; sanace rodiny.; Family; functions of family; typology of family; styles of education; needs and evolution of child; pathology of family; causes of child placement outside the family; rehabilitations of family.