Vliv vybraných faktorů na počet somatických buněk v mléce - Špiklová, Hana (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem bakalářské práce bylo posoudit počet somatických buněk (PSB) v mléce v závislosti na vybraných faktorech (měsíc, dojicí systém, laktace). Kromě PSB byly sledovány i další ukazatele jakosti syrového kravského mléka. Odběry mléka od 15 dojnic českého strakatého plemene byly prováděny v průběhu 11 týdnů v roce 2017, při dvou odlišných parametrech pulzace. Změna pulzace statisticky významně zkrátila délku dojení z průměrné doby 7,34 min. na 6,19 min. (P.0,001). Po změně pulzace se také snížila hodnota PSB ze 188 tis./1 ml na 154 tis./1 ml, avšak rozdíly nebyly statisticky průkazné. Z dalších faktorů ovlivnilo PSB především pořadí laktace (P.0,01), prvotelky měly významně nižší hodnoty PSB (45 tis./1 ml) než dojnice na druhé a vyšších laktacích (237 tis./1 ml).
Some factors affecting milk somatic cell count
Keywords: dojnice; složení mléka; počet somatických buněk; pořadí laktace; pulzační poměr; dairy cows; milk composition; somatic cell count; parity; pulsation rate