Historie tělesné výchovy a sportu v Pelhřimově - Dvořáková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá historií tělesné výchovy a sportu ve městě Pelhřimov od vzniku prvního sportovního oddílu do současnosti. Práce je rozdělena do pěti hlavních částí. První část je věnována Pelhřimovu a jeho stručné historii. Druhá část pojednává o činnosti sportovních klubů a oddílů do roku 1918. Třetí část popisuje období od roku 1918 do roku 1945. Část čtvrtá se zabývá obdobím po druhé světové válce až do roku 1989. Pátá, závěrečná část, mapuje období od roku 1989 do současnosti. Historické prameny jsou zpracovány z kronik, almanachů, periodik a především rozhovorů s pamětníky a zakladateli sportovních oddílů a klubů.
The History of Physical Education and Sport in Pelhřimov
Keywords: Historie; sport; oddíl; klub; město; Tělovýchovná jednota; sportovní klub.; History; sport; group; club; town; union of personal exercise; sport club.