Marie Justina ze Schwarzenberku. Obraz (nemocné) šlechtičny v polovině 17. století - Tlamsová, Hanka (Jihočeská univerzita, 2012)
Předkládaná bakalářská práce si klade za cíl zrekonstruovat životní osudy Marie Justiny ze Schwarzenberku, rozené ze Starhemberku, ve druhé polovině 17. století. Těžištěm pojednání je téma každodenního života za zdmi schwarzenberských rezidencí, odhalení šlechtičniny vážné duševní choroby, reflexe jejího úmrtí a pohřebních záležitostí. Předmětem zájmu se rovněž stal nelehký úděl služebnictva, pokus o retrospektivní diagnózu kněžniny nemoci a způsoby její léčby. Práce vychází z poznatků získaných z korespondence kněžnina manžela Jana Adolfa I. ze Schwarzenberku s hejtmany schwarzenberských panství. Tyto informace bylo třeba doplnit o poznatky z denních zpráv pražského arcibiskupa a kardinála Arnošta Vojtěcha z Harrachu.
Maria Justina of Schwarzenberg. The Image of (ill) Duchess in the Middle of the 17th century
Keywords: dějiny každodennosti; šlechta; ze Schwarzenberku; duševní nemoci; smrt; pohřeb; everyday life; nobility; of Schwarzenberg; mental ilnesses; death; funeral