Nemocniční informační systémy. Kvalita v informačních systémech ve zdravotnictví - Kýček, Michal (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá v teoretické části nemocničními informačními systémy, jejich vlastnostmi a jejich vývojem ve světě, v České republice a ve Fakultní nemocnici v Plzni. Právě probíhající přechod na digitální provoz na pracovišti RDG oddělení této nemocnice byl důvodem zájmu o tuto problematiku. Součástí lékařské dokumentace v digitální podobě se stává i lékařská obrazová dokumentace. Rentgenové snímky si nyní může lékař prohlížet na kterékoli klientské stanici nemocničního informačního systému. Zejména nedostatečná kvalita stávajících stanic, které nebyly určeny pro zobrazování lékařské obrazové dokumentace, byla důvodem zpracování testu kvality zobrazení na monitorech těchto stanic. Cílem práce bylo nalézt test kvality zobrazení za užití prostředků dostupných na oddělení, ověřit jeho vypovídací hodnotu a provést srovnání běžných stanic nemocničního informačního systému s diagnostickými pracovními stanicemi primárně určenými k zobrazování rentgenové lékařské dokumentace. V praktické části práce byly provedeny dva testy zobrazení kontrolních obrazců a test s užitím skutečného snímku nemocného s diskrétním nálezem. Lékaři hodnotili metodou řízeného rozhovoru kvalitu zobrazení, resp. jistotu, s jakou jsou schopni diferencovat nález na snímku nemocného. Poté byly testy zhodnoceny statisticky metodou lineární regresní analýzy a posouzena jejich vypovídací schopnost. Nakonec byly z hlediska výsledků testů porovnány diagnostické stanice s běžnými stanicemi nemocničního informačního systému. Statistické zpracování tohoto srovnání nebylo provedeno z důvodu nízkého počtu stanic zařazených do testu.
Clinical information systems. Quality in clinical information systems
Keywords: nemocniční informační systém; kvalita; stanice nemocniční informačního systému; zobrazení; monitor; fantom; hospital information system; quality; station of hospital information system; display; monitor; phantom