Nutriční screening jako součást ošetřovatelské diagnostiky u dialyzovaných pacientů - Stejskalová, Eva (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku nutričního screeningu pacientů s chronickým selháním ledvin v terminálním stádiu, kteří se léčí pomocí hemodialýzy. Odpovídající výživa je nedílnou součástí jejich léčby, a proto je velmi důležité zvolit vhodný způsob edukace. Sestra v roli edukátorky má za úkol pacienta motivovat, pomáhat identifikovat problémy a pomoci mu zorientovat se v dané problematice. Cílem práce bylo zjistit způsoby edukace o správné výživě a význam nutričního screeningu z pohledu sester a pacientů. Data byla získána metodou kvalitativního výzkumu, pomocí dvou různých nestandardizovaných rozhovorů. První z nich byl veden se všeobecnými sestrami z dialyzačních středisek Fresenius Medical Care, s. r. o v Benešově a Nemocnice v Českých Budějovicích, a. s. Druhý typ rozhovorů proběhl s pacienty ze stejných oddělení. V další fázi šetření byla provedena analýza písemných dokumentů. Z výsledků práce vyplynulo, že výživovou edukací pacientů se zabývá polovina dotazovaných sester. Nutriční screening považuje většina sester za významný v rámci ošetřovatelské péče o pacienty. Pacienti jsou s edukačním procesem většinou spokojeni a nutriční screening vnímají pozitivně. Z analýzy písemných dokumentů se zjistilo, že polovina z dotazovaných pacientů nemá ve zdravotnické dokumentaci, kromě výsledků krevních odběrů žádný materiál, který by se vztahoval k jejich nutrici. Doporučením pro praxi by mohlo být, organizování pravidelných školení sester v oblasti výživy a komunikačních technikách, které s procesem edukace úzce souvisejí. U vedoucích pracovníků středisek je na zvážení možná spolupráce s nutričními terapeuty. Tato práce může být podkladem pro další výzkumné šetření v oblasti výživy hemodialyzovaných pacientů.
Nutritional screening as part of the nursing process for patients on hemodialysis department
Keywords: edukace; hemodialyzovaný pacient; nutrice; screening; sestra; education; hemodialysis patients; nutrition; screening; nurse