Analýza vybraných vlivů na reprodukci dojnic u stáda holštýnského skotu - Drábková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2016)
Základem každého úspěšného chovu dojnic je prosperující reprodukce, ta patří k nejdůležitějším faktorům, které rozhodují o efektivnosti chovu skotu. V České republice dochází k trvalému zhoršování důležitých reprodukčních ukazatelů. Cílem této práce bylo zpracovat literární přehled o reprodukci plemenic, využívání metody OVSYNCH, ukazatelích a hlavních faktorech ovlivňujících reprodukci dojnic. U vybraného souboru dojnic sledovaného stáda holštýnského skotu vyhodnotit vybrané vlivy na sledované ukazatele plodnosti a statisticky je vyhodnotit. Ve zvoleném chovu byly vyhodnoceny tyto sledované ukazatele: délka servis periody, délka mezidobí, užitkovost za prvních 100 dní laktace, úroveň mléčné užitkovosti za celou laktaci, věk při 1. otelení, vliv PH pro plodnosti býka, pořadí laktace.
Analysis of selected effects on reproduction of dairy cows in the herd of Holstein cattle
Keywords: holštýnský skot; mléčná užitkovost; ukazatele reprodukce; PH býka; OVSYNCH; Holstein cattle; milk production; reproduction indicators; bulls breeding value; OVSYNCH protocol