Zhodnocení dřevinných výsadeb prováděných při revitalizacích drobných říčních toků - Kellerová, Petra (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této diplomové práce je zhodnocení úspěšnosti dřevinných výsadeb prováděných při revitalizacích drobných říčních toků. U vybraných revitalizačních akcí byla posouzena dendrologická skladba, založení, zdravotní stav a péče po výsadbě. Nejčastějším druhem vysazovaným při revitalizacích drobných říčních toků je olše lepkavá (Alnus glutinosa), pionýrská dřevina zpevňující břehy, které jsou pro ni spolu s proudící vodou domovem. Někdy tvoří skupiny s olší šedou (Alnus incana), které ale nesvědčí stagnující voda, a břízou bělokorou (Betula pendula). Hojně je u nás podél toků vysazován také jilm horský (Ulmus glabra) a druhy vrb (Salix sp.). Místy se objevovaly jasan ztepilý (Fraxinus excelsior), většinou však ve velmi špatném stavu, a dub letní (Quercus robur), ojediněle pak jeřáb ptačí (Sorbus aucuparia), svída krvavá (Swida sanquinea) a javor mléč (Acer platanoides). Ze statistického vyhodnocení je patrné, že největší vliv na druhové složení a zdravotní stav dřevin má stáří provedené revitalizace. Důležitá je také péče o porosty i v pozdějších letech po výsadbě.
The evaluation of woody plantings carried out in revitalization small streams
Keywords: revitalizace; břehové porosty; dřevinná vegetace; drobné vodní toky; revitalization; riparian vegetation; woody vegetation; small streams