Využití konceptu Bazální stimulace v péči o děti s kombinovaným postižením - Kümmelová, Simona (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem Bakalářské práce s názvem ,,Využití konceptu Bazální stimulace v péči o děti s kombinovaným postižením" bylo popsat integraci konceptu Bazální stimulace do péče u dětí s kombinovaným postižením v Centru Bazalka, o.p.s. v Českých Budějovicích. Dále zjistit přínos konceptu Bazální stimulace z pohledu rodičů dětí s kombinovaným postižením a zmapovat přínos konceptu Bazální stimulace z pohledu pracovníků Centra Bazalka, o.p.s. Použité metody: Za účelem získání potřebných informací bylo pro bakalářkou práci zvoleno kvalitativní výzkumné šetření. Kvalitativní výzkum probíhal metodou dotazování, kdy technika sběru dat byla prováděna formou polostrukturovaných rozhovorů se sestrami pracujícími v Centru Bazalka, o.p.s a zákonnými zástupci klientů Centra Bazalka, o.p.s. Výzkumné soubory: První výzkumný soubor tvořili čtyři pracovníci sestry Centra Bazalka, o.p.s. v Českých Budějovicích. Respondenti byli tedy vybíráni na podkladě skutečnosti, že pracují v Centru Bazalka, o.p.s. Druhý výzkumný soubor tvořili tři zákonní zástupci klientů Centra Bazalka, o.p.s v Českých Budějovicích Respondenti byli tedy vybíráni na podkladě skutečnosti, že jejich dítě s postižením navštěvuje Centrum Bazalka, o.p.s. v Českých Budějovicích. Výsledky: Metodou otevřeného kódování bylo stanoveno 15 kategorií, 1-8 pro sestry a 9-15 pro rodiče dětí s kombinovaným postižením. Sestry se orientují v práci s konceptem Bazální stimulace a velmi dobře jej aplikují v praxi. Všechny dotazované sestry absolvovaly kurz Bazální stimulace. Sestry vidí přínos práce s konceptem Bazální stimulace nejen v podpoře rozvoje a vnímání klientů ale i ve zkvalitnění ošetřovatelské péče ve smyslu ucelenější, strukturovanější péče. Rodiče dětí s kombinovaným postižením vidí přínos konceptu Bazální stimulace? jednoznačně pozitivně. Žádný z dotazovaných rodičů neabsolvoval kurz Bazální stimulace. Závěr: Přínos konceptu Bazální stimulace z pohledu pracovníků Centra Bazalka, o.p.s. je hodnocen velmi kladně. Hlavním výsledkem této práce je, že sestry vidí přínos práce s konceptem Bazální stimulace ve zkvalitnění samotné ošetřovatelské péče. Rodiče dětí s kombinovaným postižením hodnotí přínos konceptu Bazální stimulace pro jejich děti velmi kladně a doporučují koncept Bazální stimulace ostatním rodičům.
Using the Basal stimulation concept in the care of children with combined disability.
Keywords: Bazální stimulace; sestra; dítě s kombinovaným postižením; Basal stimulation; nurse; child with combined disability