Biologie a diverzita kryptosporidií infikujících myši domácí (Mus musculus) - Prantlová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2022)
Kryptosporidie jsou celosvětově rozšíření jednobuněční parazitičtí prvoci z kmene Apicomplexa, kteří infikují široké spektrum obratlovců včetně člověka. Exogenní vývojová stádia kryptosporidií jsou odolná vůči většině desinfekčních prostředků a do současné doby nebyla vyvinuta účinná léčiva. Za posledních 30 let intenzivního studia těchto organismů byly velmi dobře prostudovány kryptosporidiové infekce lidí i řady hospodářských zvířat, ale naše znalosti o kryptosporidiích u drobných savců byly nedostatečné. V posledních letech byly provedeny podrobné studie kryptosporidií u řady hlodavců, zejména myšic, hrabošů, potkanů nebo stromových a zemních veverek. Tato práce si klade za cíl doplnit do mozaiky našich znalostí údaje o prevalenci, diverzitě a biologických vlastnostech kryptosporidií myši domácí (Mus musculus), která je nejběžnějším nevítaným návštěvníkem lidských sídel.
Biology and diversity of Cryptosporidium infecting house mouse (Mus musculus)
Keywords: Cryptosporidium spp.; Mus musculus; prevalence; diverzita; morfologie oocyst; experimentální infekce; molekulární analýza; genotypizace.; Cryptosporidium spp.; Mus musculus; prevalence; diversity; oocyst morphology; experimental infections; molecular analysis; genotyping.