Adaptační proces sester absolventek - Tučková, Marie (Jihočeská univerzita, 2011)
Adaptační proces sester absolventek Tématem této práce je ?Adaptační proces sester absolventek?. Prvním cílem bakalářské práce bylo zmapovat spokojenost sester absolventek se způsobem zapracování, délkou a vedením svého adaptačního procesu. Pro hodnocení spokojenosti sester absolventek bylo použito dotazníku. Byly stanoveny H1: Sestry absolventky jsou spokojené se způsobem zapracování adaptačního procesu, H2: Sestry absolventky jsou spokojené s délkou trvání svého adaptačního procesu a H3: Sestrám absolventkám vyhovuje způsob vedení jejich adaptačního procesu. Druhým cílem bylo zjistit, jakým způsobem probíhá a jak hodnotí adaptační proces sester absolventek vedoucí sestry. Pro hodnocení spokojenosti vedoucích sester bylo použito rozhovoru. Byla stanovena 1. výzkumná otázka: Jakým způsobem probíhá adaptační proces sester absolventek a 2. výzkumná otázka: Jak hodnotí vedoucí sestry adaptační proces sester absolventek. Jako kvantitativní technika výzkumného šetření byl použit dotazník určený pro sestry absolventky z Nemocnice České Budějovice, a.s. a z Nemocnice Český Krumlov, a. s. Celkový počet rozdaných dotazníků byl 50 a návratnost byla 43 (86 %). Výzkumným šetřením pomocí rozhovoru bylo zjištěno, že adaptační proces sester absolventek probíhá dle standardu č. 055 stanoveného nemocnicí České Budějovice a. s., pomocí dokumentace ?Plán zapracování?, přidělením školícího pracovníka sestře absolventce, průběžným hodnocením teoretických znalostí a praktických dovedností ústním přezkoušením sestry absolventky. Dále bylo zjištěno, že vedoucí sestry hodnotí adaptační proces pozitivně. Plán zapracování a doba zapracování jsou pro vedoucí sestry dostačující. Dle vedoucích sester je adaptační proces nutný pro všechny nové sestry. Z dotázaných sester absolventek je s průběhem svého zapracování adaptačního procesu spokojeno 66,8 %. Předpokládaná H1 byla nepotvrzena. S délkou trvání adaptačního procesu jsou spokojeni všichni dotázaní (100 %). Předpokládaná H2 byla potvrzena. Ke způsobu vedení adaptačního procesu se kladně vyjádřilo 79,4 % dotázaných, 2,3 % není s vedením spokojeno a 18,6 % uvedlo, že je nikdo nevede. Předpokládaná H3 byla nepotvrzena. Výsledky práce je možno nabídnout osloveným nemocnicím, jako zpětná vazba ke způsobu a účelnosti provádění adaptačním procesům u sester absolventek v jejich zařízeních a jako podklad pro zlepšení tohoto procesu.
Adaptation process of graduate nurses
Keywords: Adaptace; adaptační proces; řídící pracovník; sestra; školící pracovník; Adaptation; adaptation process; head worker; nurse; trainer