Historickogeografické aspekty populačního vývoje města Dvůr Králové nad Labem - Malý, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2012)
Předkládaná bakalářská práce zkoumá historickogeografické aspekty populačního vývoje města Dvora Králové nad Labem, který porovnává s vývojem vybraných měst Královéhradeckého kraje, s důrazem na industriální období. V její úvodní části jsou vymezeny hlavní cíle a hypotézy práce. Studie se dále dělí na tři hlavní oddíly. V prvním oddíle jsou nastíněny geografické a historické charakteristiky zkoumaného města a Královéhradeckého kraje. Následující analytická část se zaměřuje na hledání příčin odlišností populačního vývoje vybraných měst a jejich porovnávání v předem stanovených obdobích. Syntetický oddíl práce diferencuje populační vývoj Královéhradeckého kraje v důsledku získaných poznatků z předešlých kapitol na dvě zóny. Dále sumarizuje hlavní aspekty populačního vývoje zvolených měst a naznačuje jejich další možný populační vývoj. Závěrečná část se zabývá ověřováním platnosti hypotéz a naplněním cílů stanovených v jejím úvodu. Studie je doplněna velkým množstvím tabulkových, grafických a mapových příloh.
Historical-geographical aspects of the population development of the town of Dvůr Králové nad Labem
Keywords: populační vývoj; Dvůr Králové nad Labem; Královéhradecký kraj; historickogeografické aspekty; population development; Dvůr Králové nad Labem; Hradec Králové Region; historical-geographical aspects