Zhodnocení stavu orální hygieny u vybraných skupin obyvatel města Českých Budějovic a okolí s dopadem do jejich sociální úrovně - Bláhová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2009)
Význam orální hygieny v životě každého člověka je nezastupitelný a správné provádění orální hygieny má svůj význam v socioekonomickém postavení každého člověka. Ve své práci jsem si stanovila cíl zhodnotit úroveň orální hygieny u souboru pacientů z města Českých Budějovic a okolí. Jako pracovní metodu své výzkumné práce jsem zvolila kvantitativní metodu výzkumu pomocí dotazníků. Cílem mé diplomové práce bylo vyhodnocení úrovně orální hygieny a vyhodnocení také přístupů pacientů k této problematice ve vztahu k jejich dosaženého vzdělání. Svým šetřením jsem potvrdila, že výše vzdělání má vliv na provádění orální hygieny, dále má vliv na povědomí občanů na přístup ke svému orálnímu zdraví a na hodnocení svého orálního zdraví ve vztahu k svému současnému zaměstnání a dále ve vztahu orální hygieny a úrovně životního stylu a postavení ve společnosti.
The Evaluation of the Quality of oral hygiene by selected Groups of Inhabitants of the city of Ceske Budejovice and its Qutskirts, with the Impact on their social level
Keywords: orální hygiena; vzdělání; subjektivní přístup; hodnocení; oral hygiene; education; subjective access; evaluation