Ošetřovatelská péče u dětí s bolestmi hlavy - Želinská, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Úvod do problematiky: Bakalářská práce je zaměřena na ošetřovatelskou péči u dětí s bolestmi hlavy. Samotná ošetřovatelská péče většinou probíhá v ordinacích praktického lékaře pro děti a dorost (dále PLDD) a ambulancích dětské neurologie. Teoretická část: Teoretická část bakalářské práce je rozdělena do dvou větších kapitol bolest u dětí a bolest hlavy u dětí. V kapitole bolest u dětí je popsán mechanismus vzniku bolesti, typy bolesti, hodnocení a léčba bolesti. V kapitole bolest hlavy u dětí je uvedeno rozdělení bolestí hlavy, diagnostika, léčba a ošetřovatelská péče. Cíle: V souvislosti s výzkumným šetřením byly stanoveny čtyři cíle. První cíl měl zmapovat ošetřovatelskou péči v ordinacích PLDD a dětské neurologie, druhý cíl mapuje příčinu bolestí hlavy u dětí, třetí cíl frekvenci bolestí hlavy u dětí, čtvrtý intenzitu bolestí hlavy u dětí. Metodika: Empirická část byla zpracovávána kvalitativně kvantitativním výzkumným šetřením. V kvalitativní části byla použita metoda dotazování, hloubkový rozhovor. Výzkumný soubor tvořilo šest sester, tři pracující v ordinaci PLDD a tři sestry pracující v ordinaci dětské neurologie. Při zpracovávání rozhovorů byla použita metoda otevřeného kódování, metoda papír tužka. V kvantitativní části byla použita metoda nestandardizovaného dotazníku. Výzkumný soubor kvantitativního šetření obsahoval 108 respondentů ve věku 6 19 let. Hypotézy, výzkumné otázky a výsledky: V souvislosti s kvantitativním šetřením byly stanoveny tři hypotézy: H1: Frekvence bolestí hlavy se liší dle pohlaví. H2: Intenzita bolesti se liší dle pohlaví. H3: Nejčastější příčinou bolestí hlavy u dětí je nadměrná psychická zátěž. Podle statistického šetření můžeme H1 potvrdit, frekvence bolestí hlavy se liší dle pohlaví. Ke zpracování hypotézy byl použit chí kvadrát test. H2, že intenzita bolesti hlavy se liší dle pohlaví, se statistickým t testem nepotvrdila. H3, která zní, že nejčastější příčinou bolestí hlavy u dětí je nadměrná psychická zátěž, se taktéž nepotvrdila, použit byl chí kvadrát test. Vzhledem ke kvalitativnímu výzkumu byly stanoveny tři výzkumné otázky: VO1: Jaká je ošetřovatelská péče v ordinacích PLDD o děti s bolestmi hlavy? VO2: Jaká je ošetřovatelská péče o děti s bolestmi hlavy v ordinacích dětské neurologie? VO3: Jakou mají příčinu bolesti hlavy? Výsledky kvalitativního šetření ukázaly různorodé příčiny bolestí hlavy, které jsme zařadili do skupin psychické příčiny, vnitřní vlivy, vnější vlivy a úrazy. Výzkum ukázal taktéž specifika ošetřovatelské péče v ordinacích PLDD a dětské neurologie, která se příliš neliší. Mezi specifika ošetřovatelské péče o děti s bolestmi hlavy řadíme edukaci, informování dětí a rodičů o nefarmakologických metodách léčby, nebo jejich samotné provádění (např. rehabilitaci s dítětem, aromaterapii, cvičení jógy,..), podávání léků podle ordinace lékaře, hodnocení bolesti, klidný přístup a milé chování k nemocným. Využití v praxi: Tato bakalářská práce může být využita ke studiu zdravotnických oborů, může sloužit i jako materiál ke vzdělávání již vzdělaných zdravotnických pracovníků, ale i samotných pacientů, kteří bolestí hlavy trpí. Dále může být podkladem pro odborný článek do časopisu se zaměřením na pediatrii nebo neurologii, nebo může sloužit jako podklad pro prezentaci na toto téma na přednáškách či kongresech. Závěr: Dětí s bolestmi hlavy je opravdu mnoho, jak jsme zjistili výzkumným šetřením. Určitě se nám nepodaří toto množství pacientů eliminovat, ale můžeme jim pomocí zjištěných výsledků zkvalitnit život, který nyní, v některých případech i velmi často, ovládá bolest, která sama o sobě snižuje kvalitu života. Pomocí rozhovorů se sestrami jsme možná sestry dovedli k zamyšlení nad tím, jak se mají k dětským pacientům chovat a jaká je jejich funkce při poskytování ošetřovatelské péče u dětí s bolestmi hlavy.
Nursing care of children with headache
Keywords: bolest hlavy; sestra; dítě; ošetřovatelská péče; headache; nurse; child; nursing care