Logistické zabezpečení jednotek Armády České republiky nasazených při řešení mimořádných událostí a krizových situací - Carda, Vladislav (Jihočeská univerzita, 2015)
Armáda České republiky (dále jen "ČR") a její logistika, jejímž základním úkolem je připravovat se k obraně České republiky a bránit ji proti vnějšímu napadení, je připravena i vypomáhat složkám integrovaného záchranného systému při řešení mimořádných událostí a krizových situací. Příslušníci Armády ČR (dále jen "AČR") v rámci integrovaného záchranného systému ČR pomáhají záchranným a zdravotnickým složkám státu při likvidaci a omezení následků průmyslových a ekologických havárií, po živelných pohromách, jako jsou povodně nebo velké množství sněhu, nebo při likvidaci ohnisek nebezpečné nákazy. Příslušníci AČR také posilují Policii ČR při významných akcích v republice, nebo při bezpečnostním ohrožení jakéhokoli charakteru. Tato práce v první části poskytuje na základě studia dostupné literatury a právních předpisů základní obraz o logistice a její historii, o logistice AČR a její vývoj do dnešní doby. Dále zjišťuje úrovně logistiky AČR a logistické podpory během řešení mimořádných událostí a krizových situací. Dále je zde rozebráno, kdy lze armádu využít k nasazení při mimořádné události nebo krizové situaci a způsob jejího vyžadování a nasazení. V neposlední řadě bylo cílem práce provést komparaci mezi pojmy krizové řízení, mimořádná událost, krizová situace a logistická podpora za normálního stavu a během řešení mimořádných událostí nebo krizových situací. Ve výsledcích je popsáno veškeré logistické zabezpečení nasazovaných vojsk při řešení krizových situací a mimořádných událostí, které se zajišťuje silami mateřských útvarů. V případě překročení těchto možností nebo nedostatečné kapacity se vyžaduje pomoc cestou nadřízených. V poslední části byl zařazen kvantitativní výzkum, formou anonymního dotazníkového šetření, který ověřuje názor pro nasazování sil a prostředků AČR a úrovně logistické podpory při nasazení vojsk složkám integrovaného záchranného systému (dále jen "IZS"). Zkoumaný vzorek byl složen z příslušníků AČR, konkrétně z Vojenského útvaru ve Strakonicích. Zkoumaný vzorek tvořili jak řadoví tak i nadřízení příslušníci. Dotazníkové šetření je v prvních čtyřech otázkách zaměřeno na charakteristiku zkoumaného vzorku. Další část dotazníku zkoumá názor, zda se AČR má nasazovat k plnění úkolů složek IZS a zda její síly a prostředky jsou na dobré úrovni pro výpomoc složkám IZS. V poslední části dotazníku mimo jiné hodnotí, zda se dotazovaní účastnili nasazení, kolikrát a pro jaké řešení krizové situace, zda byli spokojeni s vybavením sebe sama a materiálním zabezpečením. V závěru chci vyjádřit názor a své přesvědčení, že Armáda ČR a její logistika, je připravena vypomáhat složkám IZS při řešení mimořádných událostí a krizových situací.
Logistics for the Army Czech republic units deployed for handling emergencies and crises.
Keywords: logistika; logistická podpora; krizové řízení; krizová situace; mimořádná událost; logistics; logistical support; crisis management; crisis situation or emergency