Explorační prostorová analýza dat - Králík, Jan (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem práce je sofistikované zhodnocení možností využití explorační prostorové analýzy dat při analýze socio-ekonomických aktivit v území. Explorační prostorová analýza dat (ESDA) je souhrn metod používaných pro průzkum prostorových dat různého charakteru, kde se užívá celá řada grafických či vizuálních metod a map. Pro prostorová data je charakteristické, že se vztahují k určitým místům v prostoru, tzn. je již známo, kde se data vyskytují a jakou mají polohu.V praktické části je popsán postup, jak aplikovat demografická data pomocí počítačového programu GeoDa. Jako vstup do programu GeoDa slouží statistická data (datové řady), které lze získat např. na internetových stránkách Českého statistického úřadu.Tato data se pak musí upravit do požadovaného formátu a načíst v programu GeoDa. Výstupem programu GeoDa jsou různé mapy (v tomto případě České republiky), kde je sledovaný demografický ukazatel rozškálován do několika barev a tyto barvy jsou pak rozmístěné po mapě,dle toho, jakých hodnot nabývá sledovaný jev na konkrétním území.
Exploratory spatial data analysis
Keywords: prostorova explorační analýza dat; data; informace; atribut; clusterová mapa; spatial exploratory data analysis; data; information; attribute; cluster map