Možnosti vojenské sestry v prevenci obezity u vojáků AČR. - Koukalová, Radka (Jihočeská univerzita, 2014)
Současný stav: V současné době patří obezita mezi pět nejčastějších chronických onemocnění a dle odborníků se jedná o závažné onemocnění, pro které je typické zmnožení tělesné tukové tkáně v organismu nad optimální mez (Svačina 2008, Müllerová 2009). V důsledku špatného životního stylu trpí více než polovina obyvatel České republiky nadváhou či obezitou. Při každoročních lékařských prohlídkách, kterých se musejí zúčastnit všichni vojáci z povolání, byly zjištěny znepokojující skutečnosti. Z vyšetřovaného souboru na základě hodnot BMI (index tělesné hmotnosti) bylo zjištěno, že nadváhou trpí 57% mužů a 26% žen. Obézních je 14% mužů a 8% žen. To v celkovém shrnutí znamená, že nadváhou nebo obezitou trpí až 70% vojáků z povolání. Na základě těchto zjištění byl v armádě České republiky zahájen projekt s názvem "Cílené intervence, prevence a záchyt nadváhy a obezity u vojáků z povolání v armádě České republiky". Po vyhodnocení se ukázalo, že projekt měl své opodstatnění a proto by měl i nadále pokračovat. Cíl výzkumného šetření: Cílem výzkumného šetření bylo zjistit, zda mají vojenské sestry nějaké možnosti v prevenci obezity u vojáků armády České republiky. K tomuto cíly byla stanovena jedna výzkumná otázka: Jaké možnosti mají vojenské sestry v prevenci obezity u vojáků armády České republiky? Další dva cíle jsou zaměřeny na vojáky z povolání. Na jejich znalosti v prevenci obezity, na znalosti zdravého životního stylu a schopnosti dodržovat jeho zásady. Metodika: K získání potřebných dat ke zpracování bakalářské práce bylo použito obou druhů výzkumu. Kvalitativní výzkum byl prováděn formou polostandardizovaných rozhovorů s vojenskými sestrami. Rozhovory byly přepsány a následně analyzovány pomocí metody otevřeného kódování. Kvantitativní výzkum byl prováděn pomocí anonymních dotazníků, které byly rozdány mezi vojáky z povolání. Dotazníky byly zpracovány a graficky vyhodnoceny. Závěr: Z této práce vyplynulo, že nadváha i obezita jsou závažným problémem současné populace i vojáků armády České republiky, proto je důležité se touto problematikou aktivně zabývat a hledat řešení. Tato bakalářské práce má praktický výstup, který navrhuje možný preventivní program týkající se prevence obezity u vojáků armády České republiky.
Possibilities of military nurse in the prevention of obesity for soldiers of the Czech Republic.
Keywords: obezita u vojáků; prevence v armádě; preventivní program; vojenská sestra; obesity for soldiers; prevention in the military; preventive program; military nurse