Ocasatí obojživelníci (Caudata) v zoologických zahradách - chov, odchov, analýza trendů - Fiala, Antonín (Jihočeská univerzita, 2023)
Obojživelníci jsou v současnosti jednou z nejohroženějších skupin obratlovců. Ocasaté obojživelníky (Caudata) ohrožuje vyjma obecně známých faktorů, jako je úbytek přirozeného prostředí, nelegální obchod nebo globální oteplování, i poměrně nový specifický faktor. Plísňové onemocnění BSAL (Batrachochytrium salamandrivorans) se během posledních let začalo rozšiřovat nejen v západní Evropě. Cílem práce je zhodnotit chov ocasatých obojživelníků v zoologických zahradách a privátních chovech, zmapovat jeho historii a současnost. Zdrojem je mezinárodní databáze ZIMS, ročenky českých a slovenských zoologických zahrad a dotazníky distribuované mezi chovatele plošně sociálními sítěmi a adresně ve spolupráci AG Urodela. K první polovině roku 2023 je popsáno 801 druhů ocasatých obojživelníků. Zoologické zahrady chovají 127 druhů, tedy 15, 9 %. V privátních chovech je chováno dle zjištění z mého dotazování 93 druhů, tedy 11, 6 %.
Salamanders (Caudata) in zoos - Keeping, breeding, trend analysis
Keywords: obojživelníci; ocasatí obojživelníci; Urodela; Caudata; zoologická zahrada; chov; ZIMS; IUCN Červený seznam; teraristika; ex-situ ochrana; BSAL; Amphibians; Salamanders; Urodela; Caudata; zoo; breeding; ZIMS; IUCN Red List; teraristics; ex-situ conservation; BSAL