SLEDOVANÉ ZNAKY RODIN DROGOVĚ ZÁVISLÝCH JEDINCŮ - Salvová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2007)
Drogová závislost je onemocnění, které se nedotýká pouze konkrétního závislého jedince, ale je to onemocnění celé rodiny. Drogová závislost je onemocnění, které je nutné chápat v bio-psycho-sociální rovině. Jde o chronické onemocnění, které je velmi obtížně léčitelné. Cílem léčby je dosáhnout trvalé abstinence. Na vznik a rozvoj drogové závislosti má vliv celá řada faktorů. Velmi důležitým faktorem je sama rodina. Rizikovou rodinou může být rodina, kde existují určité rodinné faktory, které mohou k rozvoji závislosti přispívat (např. již vyskytující se závislost v rodině, nedostatečná pozornost ze strany rodičů, neřešené problémy atp.). Díky prevenci je možné předcházet vzniku a rozvoji drogové závislosti. Prevence by proto měla začínat již v dětském věku v rodině. Léčba drogové závislosti musí být komplexní a změny by měly nastat v oblasti bio-psycho-sociální. V České republice v současné době existuje komplexní systém péče o drogově závislé. U mladistvých je v rámci léčby velmi efektivní rodinná terapie. Cílem práce bylo zjistit, zda existují některé společné znaky rodin drogově závislých jedinců. V rámci práce byly stanoveny dvě hypotézy. Hypotéza č. 1: Drogově závislí jedinci pochází z rozvedených rodin se nepotvrdila. Hypotéza č. 2: Drogově závislí pochází z rodin z nižších vzdělání se také nepotvrdila. Ideální by bylo definovat znaky rodin drogově závislých a na základě toho preventivně působit na děti a dospívající, kteří z takových rodin pochází. Bohužel tyto znaky není možné jednoznačně definovat. Důraz je nutné klást zejména na dobře fungující rodinu, protože i když se dítě setká s drogou, tak pokud existují v rodině zdravá rodinná pravidla, je méně pravděpodobné, že bude s drogou dále experimentovat.
OBSERVED SIGNS OF FAMILIES OF DRUGADDICTS
Keywords: drogově závislý jedinec; drogová závislost; prevence; rodina; syndrom závislosti; drug addicts; drug addiction; prevention; family; syndrom of drug addiction