Statistické hodnocení kvality života obyvatel LFA obcí vybraného regionu - Hlavsová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá hodnocením kvality života ve venkovských obcích prachatického regionu. Dále je práce zaměřena na hodnocení hospodářské slabostí obcí, na její příčiny a projevy a v neposlední řadě na možnosti zlepšení života v těchto obcích. Nedílnou součástí práce je i zjištění zdrojů financování, a s tím související využívání fondů a dotací. V teoretické části jsem se zabývala významem regionální a sociální politiky se zaměřením na venkov a problematiku jeho rozvoje. S rozvojem regionů souvisí využívání dotací a čerpání finančních prostředků z fondů, zejména fondů Evropské unie. Součástí práce je také charakteristika prachatického regionu a seznámení se statistickými metodami využitými v diplomové práci. V části praktické je využito kontingenčních tabulek a vybraných metod shlukové analýzy. Výsledky práce potvrdily, že kvalita života v LFA obcích a jejich hospodářská slabost je závislá na velikosti obce. Závěr obsahuje celkové posouzení práce a jejích výsledků.
Statistical evaluation of the quality of life of communities selected region of the LFA
Keywords: Mikroregion Prachatice; LFA obce; trvale udržitelný život; regionální politika; strukturální fondy EU; statistické analýzy v kontingenčních tabulkách; metody shlukové analýzy.; Microregion of Prachatice; less-favoured areas; sustainable living; regional policy; EU structural funds; statistical analysis of contingency tables; cluster analysis methods.