Obchodní dohody EU - Petrová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá obchodními dohodami, které EU uzavírá se třetími zeměmi za účelem odstranění tarifních a netarifních bariér zahraničního obchodu. Teoretická část se zabývá popisem legislativních dokumentů, které upravují uzavírání těchto smluv, kdy jsou členské státy EU zastupovány EU a vystupují navenek jako celek. Praktická část se zabývala ekonomickými dopady obchodních dohod s vybranými státy na EU v porovnání s jejím členským státem ČR. Dopady byly hodnoceny dle vybraných ukazatelů, které se soustředily převážně na obchodní bilanci a zaměstnanost. Dle studované literatury mají dohody vyšší vliv na malé ekonomiky a podniky, jelikož pro ně jsou tarifní a netarifní opatření obtížněji překonatelné, než pro velké korporace. EU prosazuje názor otevřenosti ekonomiky celosvětově a usiluje o liberalizaci na světovém trhu, avšak s posledních letech se stále více objevují názory o zachování překážek, jelikož dle některých studií, by mohla být ohrožena konkurenceschopnost evropského trhu v oblasti některých komodit.
EU TRADE AGREEMENTS
Keywords: obchodní dohody EU; evropská unie; obchodní bilance; zahraniční obchod; clo; European Union trade; trade agreements; elimination of customs duties; international trade; trade balance