Nest defence and predator recognition by Arctic tern (Sterna paradisaea) - Špička, Jan (Jihočeská univerzita, 2023)
V předkládané práci popisuji chování rybáka dlouhoocasého (Sterna paradisaea) vůči druhům predátorů, kteří se liší tím, jakou hrozbu pro ně a jejich hnízda představují. V blízkosti hnízd rybáků jsem prezentoval textilní atrapy racka mořského (Larus marinus), sokola stěhovavého (Falco peregrinus), krkavce velkého (Corvus corax) a kajky mořské (Somateria mollissima), dále kus dřeva jako neškodný podnět a sedícího člověka. Pokusy byly prováděny na poloostrově Varanger v Norsku. Chování rybáků bylo zaznamenáváno a analyzováno s cílem zjistit případné rozdíly související s druhem atrapy.
Nest defence and predator recognition by Arctic tern (Sterna paradisaea)
Keywords: rybák dlouhoocasý; obrana hnízd; rozpoznávání predátorů; racek; krkavec; sokol; kajka; Varanger; Arktida; Arctic tern; nest defence; predator recognition; gull; raven; falcon; eider; Varanger; Arctic