Pud smrti - Podpěra, Michal (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se bude zabývat psychoanalytickým konceptem Pud smrti. Teoretická část je věnována popisu konstruktu pudu smrti a jeho následným interpretacím v rámci různých přístupů a pohledů psychoanalyticky orientovaných autorů. Praktická část se věnuje interpretaci výtvarných produktů vybrané skupiny probandů v mezích teoretického rámce vytyčeného v předchozí teoretické části a jeho konsekvence v rámci tvorby. Cílem práce je postihnout dané aspekty tohoto teoretického fenoménu v rámci autorské tvorby a objevit a popsat tak další charakteristiky, které mohou sloužit jako podklad pro terapeutickou činnost.
Death drive
Keywords: pud smrti; agrese; destruktivita; sadismus; masochismus; death drive; aggression; destruction; sadism; masochism