Sociální dopady neschopnosti splácet dluhy na život seniorů - Lejtnarová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá problematikou zadlužení a jeho dopadem na běžné životy seniorů. Ve své bakalářské práci jsem si stanovila tyto výzkumné otázky, které budu nadále zkoumat: 1. Dostávají se senioři s rodinou a vysokoškolským vzděláním do dluhové situace méně často, než senioři, kteří rodinu nemají a mají základní či středoškolské vzdělání? 2. Týká se dluhová situace častěji žen než mužů? 3. Jaké jsou nejčastější příčiny vzniku dluhové situace u seniorů? Teoretická část práce popisuje současný stav, vysvětluje základní pojmy k dané problematice z oblasti finanční gramotnosti a zadlužování. Věnuje se příčinám, důsledkům a možným způsobům řešení. Cílem práce je upozornit na danou problematiku a ukázat seniorům možné cesty jak se z dluhů vymanit. Pro výzkumnou část práce byla zvolena sekundární analýza dat získaných kvalitativním výzkumem. Výzkum probíhal plostrukturovaným rozhovorem s vzorkem žen a mužů ve věku nad 60 let. Rozhovory probíhali v návaznosti na kontakt obdržený z Úřadu Práce České republiky krajská pobočka v Příbrami - kontaktní pracoviště Mělník. Z provedeného výzkumu vyplynulo, že do problémů s dluhy se častěji dostávají senioři bez partnerů a se základním vzděláním. Nejčastějšími dlužník jsou muži a nejčastějším důvodem zadlužení jsou dříve neuhrazené pohledávky. Předpokládaný přínos pro praxi, je zmapování problematiky a rizik zadlužování seniorů a předcházení jeho vzniku.
The social impacts of inability to repay debts on seniors and their lives
Keywords: Dluh; Zadlužení; Insolvence; Exekuce; Oddlužení; Senior; Debt; Indebtedness; Insolvency; Seizure; Debt Relief; Senior