Analýza úrovně výživy a vybraných ukazatelů v daném zemědělském podniku - Faltusová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2022)
Výživa dojnic výrazně ovlivňuje jejich užitkovost, zdravotní stav, plodnost a tak i ekonomický výsledek chovu. Zásadní pro výživu dojnic je kvalita objemných krmiv, která ovlivňuje náklady na krmnou dávku dojeného skotu. V práci byla hodnocena kvalita krmiv a její vlivy na vybrané ukazatele daného podniku během roku 2020. Hodnocení probíhalo v chovu holštýnského skotu v průměrném počtu 447 kusů dojnic. Podklady pro hodnocení byly rozbory krmiv a krmných komponentů, které byly v daném roce používány. Jak je již zmíněno výše, krmná dávka ovlivňuje i užitkovost dojnic. Správným obsahem živin (dusíkaté látky, energie, sacharidy, vláknina, tuky a minerální látky) v krmné dávce můžeme dosáhnout vyšších obsahů složek v mléce (tuk, bílkoviny a laktóza). Pokud je krmná dávka dobře sestavena, neobjevují se ve stádě ani zdravotní problémy (metritida, mastitida a kulhání dojnic). Kvalita krmiv, užitkovost a zdravotní stav stáda ovlivňují ekonomiku chovu. Základem krmné dávky byla objemná krmiva, která tvořila 54 % z celkové krmné dávky. Konkrétně kukuřičná siláž i bílkovinná siláž tvořily téměř 27 % sušiny krmiva. Složky v mléce vykazovaly průměrné hodnoty tuku 4,11 % a u bílkovin 3,46 %. Náklady na 1 l mléka v roce 2020 byly průměrně 9,52 Kč/1 l a výkupní cena mléka byla průměrně 8,69 Kč/1 l.
An analysis of nutrition standards and chosen indexes in a given agricultural holding
Keywords: výživa dojnic; fázová výživa; krmná dávka; užitkovost dojnice; složky mléka; ekonomické ukazatele; dairy cow nutrition; phase nutrition; feeding ration; dairy cow yielding; milk components; economic indexes