Chov ryb v rybnících zatížených komunálními vodami - Chmelický, Petr (Jihočeská univerzita, 2017)
Na rybníku Záhumenní velký 5,85 ha, došlo v srpnu roku 2014 k totálnímu úhynu rybí obsádky. Při vyšetřování tohoto úhynu bylo zjištěno, že nad ním položená ČOV Jabkenice vypouští do rybníku vodu nevhodné kvality (N-NH4+ 99,3 mg/l-1). Díky této zkušenosti bylo v roce 2015 na třech rybnících (Ohrada 0,85 ha, Záhumenní velký 5,85 ha a Vlkava 22,1 ha), nacházejících se v úrodné nížinné oblasti v okolí Mladé Boleslavi prováděno sledování fyzikálně chemických parametrů kvality vody, odebírány vzorky zooplanktonu a měřena dynamika růstu obsádek pomocí kontrolních odlovů. Do těchto vybraných rybníků jsou zaústěny předčištěné odpadní vody z čistíren odpadních vod. Odebrané vzorky vody na odtoku z příslušné ČOV a v rybníce, byly analyzovány v akreditované laboratoři. Byly zjišťovány následující parametry: BSK5, TN, CHSKCr, amoniakální dusík, TP, dusitany, dusičnany a popř. i další.
Fish farming in ponds exposed to municipal water management
Keywords: toxická nekróza žaber; hypertrofní rybníky; zooplankton; čistírny odpadních vod; kvalita vody; úhyn ryb; toxic necrosis of the gills; hypertrophy ponds; zooplankton; wastewater treatment plants; water quality; fish kill