Mobilní RTG přístroje - Štenclová, Martina (Jihočeská univerzita, 2018)
Předmětem této bakalářské práce bylo porovnat užité dávky snímků plic mezi dvěma různými typy mobilních RTG přístrojů a jedním stacionárním RTG přístrojem. Důvodem bylo zjistit, na kolik jsou dávky na pojízdných přístrojích srovnatelné s dávkami na stacionárním přístroji. Teoretická část je zaměřena na vznik a vlastnosti RTG záření, na technické parametry pro vznik kvalitního RTG obrazu a jsou zmíněny důležité veličiny pro výpočet dávek. Další část je věnována problematice radiační ochrany, přináší náhled na problematiku vlivu ionizujícího záření na živý organismus, přehled základních principů a limitů radiační ochrany, které by neměly být překročeny. V neposlední řadě je zde uveden stručný přehled mobilních RTG přístrojů, základní RTG projekce pro snímek plic a jeho indikace a hodnocení. Praktická část se zaměřuje na výpočty vstupní povrchové kermy snímku plic a porovnávání mezi dvěma typy mobilních RTG přístrojů s nepřímou digitalizací se stacionárním RTG přístrojem s přímou digitalizací. K tomuto účelu byli vybráni pacienti z let 2015, 2016 a 2017 z krajské zdravotní nemocnice města Děčín. První část grafů porovnává dávky vždy mezi dvěma typy přístrojů mobilního a stacionárního a vstupní povrchová kerma je uvedena v mikroGy. Druhá část grafů pak srovnává všechny tři rentgenové přístroje a vstupní povrchová kerma je uvedena v mGy, tedy jednotkách, v kterých jsou stanoveny Národní diagnostické referenční úrovně.
Mobile X-ray machines
Keywords: mobilní RTG přístroj; stacionární RTG přístroj; vstupní povrchová kerma; mobile X-ray machine; stationary X-ray machine; entrance surface air Kerma