Odpovědnost právnických osob za trestné činy vs. za přestupky - Svatoš, Roman (Policejní akademie ČR, 2019)
Problematika odpovědnosti právnických osob za trestné činy a za přestupky je poměrně nová. Odpovědnost právnických osob za trestné činy je postavena na tzv. přičitatelnosti zavinění fyzické osoby, která za právnickou osobu jednala. U odpovědnosti právnických osob za přestupek jde však pouze o přičitatelnost co do jednání, nikoliv co do zavinění, neboť odpovědnost právnických osob je odpovědností objektivní. Obě právní úpravy jsou v určitých aspektech podobné, v jiných rozdílné. Smyslem bylo poukázat především na rozdílnosti a na případné problémy související s novou právní úpravou.
THE CRIMINAL LIABILITY OF LEGAL PERSONS FOR CRIMES VS. OFFENCES
Keywords: právnická osoba; trestný čin; přestupek; přičitatelnost; zavinění; legal person; crime; offence; imputability; mens rea