Zjišťování a ověřování posturálních vad na vybraných školách v Ćeských Budějovicích - Bernhardová, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato bakalářská práce je z oblasti zdravotní tělesné výchovy, podrobněji se pak zaměřuje na zjišťování a ověřování posturálních vad u žáků 7. tříd v Českých Budějovicích. Bylo provedeno měření určující vadné držení těla a svalové testy na některé svalové skupiny. Na základě výsledků z tohoto měření a testů, byl vytvořen soubor vyrovnávacích cviků, který byl aplikován do praxe. Cviky jsem vybírala tak, aby příznivě ovlivnily svalové dysbalance a pomohly vyrovnat vadné držení těla. Teoretická část práce, pak přibližuje organizaci a úkoly zdravotní tělesné výchovy, pohybový systém člověka, zjišťování poruch držení těla a jejich napravení.
Finding and verifying postural defects at chosen schools in České Budějovice
Keywords: Zdravotní tělesná výchova; posturální vady; svalová dysbalance; komponenty držení těla; hodnocení; testování.; Key words : health physical education; postural defects; muscular imbalance; components of posture; classification; testing.